Truskawki – właściwości i zalecane spożycie

Michalina Jurkiewicz

Truskawki są bogatym źródłem witaminy C, manganu i potasu. Zawierają największe stężenie przeciwutleniaczy zwanych antocyjanami. Te fitoskładniki nadają czerwonym, fioletowym i niebieskim owocom ich kolor. Coraz więcej badań wskazuje, że związki te mogą mieć potencjalne korzyści zdrowotne przeciwko chorobom przewlekłym, takim jak rak i starzenie się. Ten artykuł wyjaśnia właściwości truskawek i ich zalecane spożycie na podstawie ogólne zasady zdrowej diety.

Jakie wartości odżywcze mają truskawki?

Truskawki są dobrym źródłem błonnika, witaminy C, manganu i potasu. Jedna filiżanka truskawek (84 g) dostarcza 2 g błonnika, 17% witaminy C i 9% manganu. Truskawki zawierają również niewielkie ilości flawonoidów, w tym antocyjanów.

Jak często spożywać owoce truskawek?

Według większości dietetyków najlepszym sposobem na włączenie truskawek do swojej diety jest spożywanie ich w stanie świeżym. Mrożone truskawki nie są tak pożywne, jak świeże. Możesz dodać je do płatków śniadaniowych, smoothie lub sałatek. Możesz przechowywać je w lodówce do tygodnia, ale najlepiej zjeść je wcześniej. Przechowuj je w zmrożonej wodzie, aby jeszcze bardziej przedłużyć ich żywotność. 

Jak włączyć truskawki do codziennej diety?

Jak wspomniano powyżej, najlepszym sposobem na włączenie truskawek do diety jest spożywanie ich w stanie świeżym. Dodane do wypieków i deserów podnoszą ich wartość. Możesz wymieszać truskawki z niskotłuszczowym jogurtem lub włożyć je do niskotłuszczowego twarogu. Dżem truskawkowy spożywaj z tostami lub używaj w wypiekach. Możesz również zmiksować truskawki z mlekiem i odrobiną jogurtu, aby zrobić zdrowe smoothie.

Czy truskawki mogą być dla Ciebie szkodliwe?

Truskawki nie są dla Ciebie w żaden sposób szkodliwe. Należy jednak uważać, aby nie jeść zbyt wielu truskawek na raz, duża ilość fruktozy w truskawkach może u niektórych osób wywołać biegunkę i/lub skurcze brzucha. Pamiętaj też o tym aby zawsze myć owoce przed ich zjedzeniem!

Zostaw komentarz