Pomarańcze są doskonałym źródłem witaminy C, przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego. Są również dobrym źródłem niezbędnych minerałów, takich jak potas i wapń. Jedna pomarańcza zawiera tylko ok. 60 kalorii, więc są idealną przekąską, jeśli próbujesz ograniczyć liczbę spożywanych kalorii. Pomarańcze są bogate w rozpuszczalny błonnik, który może pomóc obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL, a także utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Ponieważ jednak pomarańcze zawierają stosunkowo mało składników odżywczych w postaci tłuszczu i węglowodanów na jednostkę objętości ,nie są tuczące – możesz je jeść tyle razy dziennie, ile chcesz!
Jakie są wartości odżywcze pomarańczy?
W pomarańczach znajduje się wiele składników odżywczych, które są dobre dla Twojego zdrowia – witamina C, witamina B6, błonnik, kwas foliowy, potas i mangan. Witamina C jest silnym antyoksydantem, który może chronić Twoje komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Witamina B6 jest potrzebna, aby pomóc organizmowi w wytwarzaniu serotoniny i noradrenaliny, które mogą poprawić Twój nastrój i sen. Błonnik pomaga dłużej zachować sytość, dzięki czemu nie przejadasz się i nie przybierasz na wadze. Kwas foliowy może pomóc w zapobieganiu wadom wrodzonym u dzieci, jeśli jesteś w ciąży. Potas może pomóc poprawić ciśnienie krwi, mangan natomiast jest potrzebny dla Twojego metabolizmu. Pomarańcze mają również niewielkie ilości innych składników odżywczych. Mają niewielkie ilości witamin A, E i K, wapnia, żelaza, cynku i magnezu. Znajdują się w nich również śladowe minerały, takie jak miedź, selen i chrom. Sok pomarańczowy ma również trochę białka.
Jak wykorzystać pomarańczę w diecie?
Pomarańcza może być spożywana na wiele sposobów. Możesz jeść cały owoc lub pić sok, a nawet możesz go zmiksować z innymi, aby otrzymać smoothie. Pomarańcze można jeść w całości lub, dla odmiany, pokroić je w sałatce, dodać do owsianki lub dodać skórkę do pikantnego dania. Sok pomarańczowy można pić sam lub zmieszać z wodą i lodem, aby uzyskać zdrowy, pełen witamin napój. Skórkę pomarańczową można wykorzystać w wielu różnych przepisach, aby dodać im smaku i składników odżywczych.