Najczęściej spożywane są: żółta soja, zielona soja i czarna soja. Te rodzaje soi mają różną zawartość składników odżywczych i smak. Każdy typ ma inny poziom słodkości. Wartość odżywcza soi jest wysoka w białko, błonnik i antyoksydanty. Jest również bogata w witaminy i minerały, takie jak wapń, magnez, cynk, żelazo, folian i witamina K. W tym artykule przyjrzyjmy się korzyściom płynącym ze spożywania soi.
Co to jest soja?
Soja jest rośliną strączkową pochodzącą z Azji Wschodniej i jest wysoce odżywczym źródłem pożywienia. Soja zawiera wysoki poziom białka, błonnika oraz niezbędnych minerałów i witamin, a także ma niską zawartość tłuszczu. Jest używana do produkcji tofu, mleka sojowego, sosu sojowego, miso i wielu innych produktów. Soja zawiera również naturalne związki roślinne zwane izoflawonami, które, jak wykazano, mają zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na zdrowie.
Jakie są wartości odżywcze soi?
Soja zawiera wysoki poziom białka, błonnika oraz niezbędnych minerałów i witamin, a także ma niską zawartość tłuszczu. Soja jest dobrym źródłem wielu składników odżywczych. Soja jest również źródłem witamin z grupy B.
Jak włączyć soję do swojej diety?
Możesz jeść soję samą, używać jej w przepisach lub dodawać do napojów. Możesz również używać soi w gotowaniu.
Czy soja może być szkodliwa?
Ostatnie badania wykazały, że wysokie spożycie soi w naszej diecie może prowadzić do raka piersi i prostaty. W związku z tym FDA ostrzegła przed spożywaniem dużych ilości soi. Dodatkowo soja posiada naturalne związki roślinne zwane izoflawonami, które jak wykazano mają zarówno pozytywny jak i negatywny wpływ na zdrowie. Duża ilość izoflawonów w diecie może zwiększyć ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet i raka prostaty u mężczyzn. Ważne jest, aby porozmawiać z lekarzem o najlepszych sposobach włączenia soi do swojej diety.