Dieta Montignac to plan żywieniowy, który pomaga schudnąć w zdrowy sposób. Jest ona stosowana od wielu lat i wykorzystywana przez takie gwiazdy jak Madonna, Gwyneth Paltrow, czy Jennifer Aniston. To popularna koncepcja żywieniowa, która opiera się na całkowitym wyeliminowaniu produktów podwyższających poziom cukru we krwi. Zgodnie z jej zasadami nie trzeba zajmować się dokładnymi wyliczeniami przyjmowanych dziennie kalorii, ani ograniczać ilości spożywanych pokarmów. Wystarczy skupić się na właściwym przygotowywaniu posiłków na bazie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Przyjrzyjmy się bliżej jej zaletom i wadom.
Jakie są zasady diety Montignaca?
Przede wszystkim, zdaniem twórcy tej diety, nie liczy się sama kaloryczność posiłków, a ich jakość oraz ilość węglowodanów, jakie zawierają. Pokarmy zawierające wysoką ilość węglowodanów przyczyniają się do znaczącego wzrostu insuliny, czyli hormonu sprzyjającemu nadmiernemu odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Ponadto powodują też zwiększenie apetytu, co przekłada się na częstsze podjadanie między posiłkami. Metoda Montignaca bazuje więc wyłącznie na produktach charakteryzujących się indeksem glikemicznym poniżej 50.
Jakie są efekty stosowania diety Montignaca?
Produkty o niskim indeksie glikemicznym pomagają zrzucić zbędne kilogramy oraz poprawić ogólny stan zdrowia. Efekty pojawiają się niezwykle szybko. W ciągu miesiąca jej stosowania można stracić nawet do 6 kg. Opinie lekarzy co do tej diety są w większości przychylne. Specjaliści szczególnie doceniają rezultaty tej metody polegające na nauce spożywania zdrowych, zbilansowanych posiłków w kilkugodzinnych odstępach czasowych. Na diecie Montignaca schudniesz 1-2 kg tygodniowo, co jest bezpiecznym tempem odchudzania, zabezpieczającym przed efektem jo-jo. Przyjmowanie produktów o niskim indeksie glikemicznym wspomaga normalizację poziomu insuliny i krwi, co okaże się niezbędne przy leczeniu cukrzycy bądź insulinooporności.
Jakie są zalety i wady diety Montignaca?
Ten rodzaj odżywiania na dłuższą metę może doprowadzić do znacznego niedoboru podstawowych składników odżywczych, zwłaszcza witaminy A, D oraz żelaza. Z takiej diety powinny więc zrezygnować osoby borykające się z deficytem najważniejszych witamin oraz minerałów, w tym kobiety w ciąży. Wady równoważą jednak następujące zalety: nie wymaga głodzenia się, a raz w tygodniu można zjeść kilka kawałków gorzkiej czekolady. Nie trzeba rezygnować z drobnych przyjemności w granicach rozsądku.
Przykładowy jadłospis
- Pół godziny przed śniadaniem: owoc, szklanka niegazowanej wody mineralnej z sokiem z cytryny.
- Śniadanie: węglowodany i niewielka ilość białka, np. 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa i 4 łyżki chudego twarożku ze szczypiorkiem i papryką.
- Obiad: produkty bogate w tłuszcz i białko, np. 50 g dzikiego ryżu, 100 g piersi z indyka usmażonej na łyżce oliwy i kubek jogurtu naturalnego.
- Kolacja: lekka, węglowodanowo-białkowa lub białkowo-tłuszczowa, np. filet z dorsza duszony na oliwie z warzywami i pół szklanki makaronu al dente.