Jakie są wartości odżywcze grzybów?

Michalina Jurkiewicz

Grzyby są wszechstronnym i niedrogim źródłem białka. W zależności od odmiany grzyby składaja się z wielu witamin oraz minerałów. Ponadto zawierają kilka korzystnych związków, w tym polisacharydy beta-glukanu, ergotioneinę, argininę, glutaminę i cynk. Te składniki odżywcze sprawiają, że grzyby okazują się doskonałym pokarmem wzmacniającym układ odpornościowy i zapobiegającym chorobom. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o wartości odżywczej grzybów, a także o ich korzyściach i potencjalnych zagrożeniach.

Dlaczego warto jeść grzyby?

Pieczarki to niskokaloryczny pokarm, który jest bogaty w witaminy, minerały i antyoksydanty. Grzyby są również dobrym źródłem białka i błonnika pokarmowego. Zawierają wiele korzystnych związków, które sprawiają, że stanowią doskonały pokarm wzmacniający układ odpornościowy i zapobiegającym chorobom.

Jakie wartości odżywcze mają grzyby?

Pieczarki są dobrym źródłem witamin z grupy B, selenu i miedzi. Witaminy z grupy B pomagają organizmowi uwalniać energię z węglowodanów i białka. Se-metyloselenocysteina to związek, który występuje naturalnie w grzybach i roślinach. Jest ważny w zapobieganiu niektórym rodzajom raka. Grzyby zawierają również ergotioneinę, związek, który jest podobny do glutationu. Glutation chroni komórki organizmu przed uszkodzeniami i bierze udział w usuwaniu toksyn z organizmu. Są także dobrym źródłem tryptofanu, aminokwasu, który jest niezbędny do produkcji serotoniny. Serotonina jest neuroprzekaźnikiem, który bierze udział w regulacji nastroju, snu i apetytu.

Jak włączyć grzyby do diety?

Gotując z grzybami, możesz użyć ich do zastąpienia mięsa w niemal każdym daniu. Na przykład, możesz zrobić obfitą wegetariańską lasagne z grzybami w miejsce mielonej wołowiny. Możesz również przygotować wiele innych rodzajów dań wegetariańskich z grzybami, w tym zapiekanki, risotto, quiches i sałatki. Podczas spożywania gotowanych grzybów zaleca się unikać spożywania ich z produktami mlecznymi. Dzieje się tak dlatego, że grzyby zawierają enzym zwany tyrozynazą, który rozkłada tyrozynę. Tyrozyna jest potrzebna do wytwarzania aminokwasu zwanego dopaminą, który jest potrzebny do prawidłowej regulacji nastroju. Jeśli spożywasz produkty mleczne podczas spożywania gotowanych grzybów, może to zakłócić proces wytwarzania dopaminy.

Czy istnieją jakieś zagrożenia związane z jedzeniem grzybów?

Chociaż grzyby są zdrową żywnością, istnieją pewne rodzaje, których należy unikać. Obejmuje to grzyby dzikie i grzyby, które zostały przywiezione z innych krajów. Po spożyciu surowych lub niedogotowanych grzyby te mogą wywołać biegunkę, nudności i wymioty.

Zostaw komentarz