Jaka jest najlepsza dieta na zaparcia?

Michalina Jurkiewicz

Istnieje wiele różnych przyczyn zaparć. Może być wynikiem braku błonnika lub odwodnienia. Problem ten może być również spowodowany niedożywieniem, stresem i nieregularnymi nawykami żywieniowymi. Jeśli regularnie cierpisz na zaparcia, powinieneś porozmawiać o tym z lekarzem. Szybkie rozpoznanie przyczyny pomoże poprawić komfort Twojego życia i rozpocząć odpowiednią profilaktykę. Jak jednak możesz wspomóc swoje ciało odpowiednią dietą?

Czy dieta na zaparcia naprawdę pomaga?

W większości przypadków zaparciom można zapobiegać poprzez wprowadzenie odpowiedniego trybu życia i odżywiania. Sztuką jest stworzenie zrównoważonej diety, która jest bogata w błonnik, nawodnienie i fermentowane produkty mleczne. Oto kilka wskazówek: 

  • Pij dużo wody, co najmniej osiem szklanek wody każdego dnia. 
  • Jedz pokarmy o wysokiej zawartości błonnika: chleb pełnoziarnisty, owies, rośliny strączkowe, owoce i warzywa są świetnym źródłem błonnika. 
  • Włączaj białko do każdego posiłku: jedzenie białka w każdym posiłku może poprawić twoje wypróżnienia. 
  • Unikaj pokarmów, które powodują zaparcia: żywność o wysokiej zawartości tłuszczu, przetworzona żywność i rafinowany cukier mogą powodować zaparcia.

Co jeść na zaparcia?

Dieta powinna obfitować w produkty bogatoresztkowe, takie jak: grube kasze, chleb pełnoziarnisty, otręby pszenne, a także płatki owsiane. Ważne jest także zwiększenie spożycia surowych warzyw i owoców, w szczególności pestkowych, takich jak maliny, truskawki i jeżyny. Spośród zalecanych produktów nabiałowych należy wymienić fermentowane produkty mleczne: jogurt, kefir oraz maślanka.

Jak wygląda typowy jadłospis na zaparcia?

Aby unikać problemów z zaparciami powinieneś stworzyć zdrową dietę, która jest bogata w błonnik. Jeśli nie jesteś wielkim fanem warzyw i owoców, możesz zdecydować się również na suplementy. 

  1. Śniadanie: Owsianka z bananem, borówkami i masłem orzechowym 
  2. Lunch: Sałatka śródziemnomorska z serem feta i orzechami włoskimi
  3. Kolacja: Zupa warzywna lub zupa z soczewicy. Możesz też spróbować pieczonej ryby z warzywami. 
  4. Przekąska: Miseczka orzechów i rodzynek. Możesz też wypić kubek jogurtu probiotycznego z granolą.

Zostaw komentarz