Nadmierne spożycie białka może mieć negatywne skutki, zwłaszcza na funkcję nerek, metabolizm kości i wydalanie azotu. Istnieją dwa główne sposoby kontrolowania białka w planach posiłków: poprzez zwiększenie różnorodności białek roślinnych lub poprzez zmniejszenie ich ilości. Poniżej wyjaśnimy te metody. Tutaj dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o zarządzaniu białkiem w diecie.
Dlaczego białko w diecie jest ważne?
Białko dietetyczne jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla zdrowia człowieka. Nie możemy go syntetyzować tak, jak trzeba, więc musimy je pozyskiwać z naszej diety. Zalecane dzienne spożycie białka wynosi 0,8 g na kilogram masy ciała dziennie. To minimalne dzienne spożycie wymagane do uniknięcia ryzyka niedoboru. Białko pełni w organizmie wiele funkcji. Jest głównym składnikiem wszystkich komórek i tkanek, w tym mięśni, skóry, kości i chrząstek, pełni także ważną funkcję w układzie odpornościowym, krzepnięciu krwi, produkcji hormonów i podczas trawienia.
Na co wpływa białko?
- Białko jest podstawowym budulcem dla enzymów trawiennych. Jest ono niezbędne do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego oraz do wchłaniania minerałów, witamin i tłuszczów z diety.
- Układ odpornościowy. Białko jest wymagane do produkcji przeciwciał i utrzymania komórek odpornościowych. Białko odgrywa również rolę w odpowiedzi na infekcje i w procesie gojenia.
- Jest także wymagane do produkcji czerwonych krwinek, które dostarczają tlen i składniki odżywcze do reszty ciała. Białko jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania płytek krwi, które są odpowiedzialne za krzepnięcie krwi.
Ile białka należy spożywać dziennie?
Ilość białka potrzebnego w diecie różni się w zależności od wieku, płci i ilości aktywności fizycznej. Zalecane dzienne spożycie białka wzrasta wraz z wiekiem, ponieważ wówczas spada zdolność organizmu do syntezy. Zalecane dzienne spożycie białka wynosi 0,8 g na kilogram masy ciała na dobę. Jeśli masz określone warunki zdrowotne, takie jak choroby nerek, choroby wątroby, cukrzyca lub stan, który wpływa na wchłanianie składników odżywczych porozmawiaj z lekarzem o ilości białka, które powinieneś spożywać dziennie.
Jakie są zagrożenia dla zdrowia wynikające z nadmiernego spożycia białka?
Nadmierne spożycie białka może mieć negatywny wpływ, zwłaszcza na pracę nerek, metabolizm kości i wydalanie azotu. Wiąże się także z większym ryzykiem rozwoju kamieni nerkowych, które są zwykle wynikiem wysokiego poziomu wapnia i kwasu moczowego we krwi. Nadmiar białka może również wpływać na zdrowie kości i prowadzić do zwiększonego ryzyka złamań kości i osteoporozy.