Jak kontrolować białko w diecie?

Michalina Jurkiewicz

Nadmierne spożycie białka może mieć negatywne skutki, zwłaszcza na funkcję nerek, metabolizm kości i wydalanie azotu. Istnieją dwa główne sposoby kontrolowania białka w planach posiłków: poprzez zwiększenie różnorodności białek roślinnych lub poprzez zmniejszenie ich ilości. Poniżej wyjaśnimy te metody. Tutaj dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o zarządzaniu białkiem w diecie.

Dlaczego białko w diecie jest ważne?

Białko dietetyczne jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla zdrowia człowieka. Nie możemy go syntetyzować tak, jak trzeba, więc musimy je pozyskiwać z naszej diety. Zalecane dzienne spożycie białka wynosi 0,8 g na kilogram masy ciała dziennie. To minimalne dzienne spożycie wymagane do uniknięcia ryzyka niedoboru. Białko pełni w organizmie wiele funkcji. Jest głównym składnikiem wszystkich komórek i tkanek, w tym mięśni, skóry, kości i chrząstek, pełni także ważną funkcję w układzie odpornościowym, krzepnięciu krwi, produkcji hormonów i podczas trawienia.

Na co wpływa białko?

  • Białko jest podstawowym budulcem dla enzymów trawiennych. Jest ono niezbędne do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego oraz do wchłaniania minerałów, witamin i tłuszczów z diety. 
  • Układ odpornościowy. Białko jest wymagane do produkcji przeciwciał i utrzymania komórek odpornościowych. Białko odgrywa również rolę w odpowiedzi na infekcje i w procesie gojenia. 
  • Jest także wymagane do produkcji czerwonych krwinek, które dostarczają tlen i składniki odżywcze do reszty ciała. Białko jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania płytek krwi, które są odpowiedzialne za krzepnięcie krwi.

Ile białka należy spożywać dziennie?

Ilość białka potrzebnego w diecie różni się w zależności od wieku, płci i ilości aktywności fizycznej. Zalecane dzienne spożycie białka wzrasta wraz z wiekiem, ponieważ wówczas spada zdolność organizmu do syntezy. Zalecane dzienne spożycie białka wynosi 0,8 g na kilogram masy ciała na dobę. Jeśli masz określone warunki zdrowotne, takie jak choroby nerek, choroby wątroby, cukrzyca lub stan, który wpływa na wchłanianie składników odżywczych porozmawiaj z lekarzem o ilości białka, które powinieneś spożywać dziennie.

Jakie są zagrożenia dla zdrowia wynikające z nadmiernego spożycia białka?

Nadmierne spożycie białka może mieć negatywny wpływ, zwłaszcza na pracę nerek, metabolizm kości i wydalanie azotu. Wiąże się także z większym ryzykiem rozwoju kamieni nerkowych, które są zwykle wynikiem wysokiego poziomu wapnia i kwasu moczowego we krwi. Nadmiar białka może również wpływać na zdrowie kości i prowadzić do zwiększonego ryzyka złamań kości i osteoporozy.

Zostaw komentarz