Dieta po 40. roku życia – porady

Michalina Jurkiewicz

Piramida żywieniowa dla dorosłych zaleca, aby dorośli po 40. roku życia zwiększyli spożycie składników odżywczych, takich jak witaminy B6 i B12, cynk, żelazo i kwas foliowy. Jeśli zmagasz się z realizacją tych wytycznych  lub po prostu szukasz sposobów na poprawę diety po 40-tce – mamy dla Ciebie kilka wskazówek.

Jak powinna wyglądać dieta po 40 roku życia?

Twoja dieta może pomóc w walce z ewentualnymi problemami zdrowotnymi spowodowanymi starzeniem się. Mając taką samą liczbę godzin w ciągu dnia, jak wtedy, gdy byłeś młodszy, musisz teraz znaleźć sposób na włączenie do swojej diety odpowiednich pokarmów. Jeśli w Twojej diecie brakuje ważnych minerałów, możesz doświadczyć takich objawów jak bóle stawów i mięśni, skurcze, niska energia i zwiększone ryzyko rozwoju takich chorób jak osteoporoza, choroby serca i wysokie ciśnienie krwi.

Czym różni się dieta po 40-tce od diet dla młodszych osób?

Ważną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest to, że Twój metabolizm zwalnia wraz z wiekiem. Oznacza to, że musisz jeść mniej jedzenia niż wtedy, gdy byłeś młodszy. Ogólna zasada mówi, że mężczyźni powinni jeść około 2200 kalorii dziennie, a kobiety około 1800. Jedzenie pięciu małych posiłków dziennie pozytywnie wpływa na zdrowy metabolizm. Dobrym rozwiązaniem jest również zrównoważona dieta, która oznacza spożywanie większej ilości nieprzetworzonych produktów i mniejszej ilości pokarmów wysokotłuszczowych. Na tym etapie życia warto zrezygnować z żywieniowych grzeszków i zacząć wprowadzać do diety więcej świeżych owoców i warzyw.

Jak się odchudzić po 40-tce?

Dieta wysokobiałkowa to świetna opcja dla każdego, kto chce schudnąć. Może pomóc Ci zbudować mięśnie, a uczucie pełności zostaje z Tobą na dłużej, co oznacza, że rzadziej będziesz łamać dietę. Dieta wysokobiałkowa pomoże Ci również stracić tłuszcz. Warto skorzystać z pomocnych aplikacji, które liczą kalorie i określają indeksy glikemiczne potraw, które spożywasz.

Ile kalorii powinna jeść 40-letnia kobieta?

Aby najlepiej określić zapotrzebowanie na kalorie warto indywidualnie wyliczyć zakres za pomocą profesjonalnego narzędzia. Przyjmuje się jednak spożycie ok 1800 kalorii. Posiadanie zbilansowanej diety pomoże Ci zachować dobre zdrowie i bez problemu osiągnąć zamierzone cele. Zaleca się, aby osoby po 40 roku życia spożywały więcej cynku oraz witamin B6 i B12 niż osoby młodsze. Dzieje się tak dlatego, że z wiekiem organizm trudniej wchłania te witaminy. Możesz zwiększyć spożycie tych witamin poprzez spożywanie pokarmów, takich jak pełne ziarna, rośliny strączkowe i fasola, mięso, ryby i produkty mleczne. Należy również upewnić się, aby uzyskać wystarczającą ilość żelaza i wapnia w diecie. Żelazo jest szczególnie ważne, ponieważ pomaga zwiększyć liczbę czerwonych krwinek, które pomagają transportować tlen wokół ciała. Wapń pomaga wzmocnić kości i zęby. Pamiętaj o nawodnieniu i wygospodarowaniu czasu na ćwiczenia, nawet jeśli jest to tylko krótki spacer każdego dnia. 

Zostaw komentarz