Dieta lekkostrawna – co jeść, a czego nie?

Michalina Jurkiewicz

Dieta lekkostrawna oznacza, że jedzenie, które spożywasz nie powinno obciążać twojego poziomu energii. Dieta tego typu oznacza jedzenie mniejszych porcji w ciągu dnia i unikanie ciężkich tłuszczów i białka. W naszym artykule dowiesz się więcej na ten temat!

Co to jest dieta łatwostrawna?

Po okresie głodówki lub w trakcie problemów z trawieniem ważne jest, aby wybrać dietę łatwostrawną. W poście nie chodzi tylko o pozbawienie ciała energii i składników odżywczych, ale także o oczyszczenie i wypuszczenie toksyn. Dieta lekkostrawna oznacza spożywanie pokarmów, które nie obciążają układu pokarmowego i które są łatwo wchłaniane przez organizm. W ten sposób twoje ciało może poświęcić więcej energii na oczyszczanie, a mniej na trawienie.

Co jeść w diecie łatwostrawnej?

Żywność, która jest bogata w błonnik, białko oraz witaminy i minerały jest idealna do diety lekkostrawnej. Wśród polecanych pokarmów są sałatki, owoce, smoothie i owsianka. Ogólna zasada jest taka, że im więcej dodasz do sałatki, tym trudniej będzie Twojemu organizmowi ją rozłożyć i strawić. Możesz przygotować pyszną i łatwą do strawienia sałatkę z sałaty, pomidorów, ogórków, papryki i grzanek. Innym pomysłem jest mieszanie jagód z jogurtem, aby uzyskać pyszne i łatwe do strawienia smoothie. 

Czego nie jeść w diecie łatwostrawnej?

Niektóre pokarmy są trudniejsze dla Twojego organizmu do rozbicia i strawienia. Należą do nich ciężkie tłuszcze białkowe, produkty mleczne i węglowodany skrobiowe. Białka obejmują mięso, drób, ryby, jaja, orzechy i rośliny strączkowe. Są trudne do strawienia. Unikaj także węglowodanów skrobiowych, takich jak ryż, ziemniaki i chleb.

Jakie są najbardziej odżywcze, łatwo strawne pokarmy?

Do najbardziej odżywczych, łatwo strawnych pokarmów należą owoce, nasiona i orzechy. Owoce są bogate w witaminy i minerały. Najlepiej spożywać je na świeżo lub w postaci smoothie. Nasiona również są bogatym źródłem białka i minerałów. Spróbuj posypać swoją sałatkę pestkami dyni lub słonecznika. Pamiętaj jednak, że orzechy są wysokokaloryczne, więc nie należy z nimi przesadzać. Możesz również spróbować dodać do swoich potraw przyprawy takie jak kardamon, cynamon i kurkuma. Są one bogate w antyoksydanty, a ich smak naprawdę dobrze łączy się z większością potraw.

Zostaw komentarz