Czy orzechy są zdrowe?

Michalina Jurkiewicz

Regularne jedzenie orzechów może być całkiem korzystne dla twojego zdrowia. Orzechy i oleje z orzechów są bogate w białko, błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Są również niskie w tłuszczach nasyconych i sodzie i nie mają w sobie szkodliwego cholesterolu. W rzeczywistości, badania pokazują, że orzechy mogą faktycznie pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca lub udaru. Co musisz wiedzieć o orzechach jako części zdrowej diety?

Jakie są rodzaje orzechów?

Istnieje wiele różnych rodzajów orzechów, ale wszystkie mają te same korzyści odżywcze. Oto najczęściej spotykane rodzaje orzechów: 

  • Migdały – mają wysoką zawartość witaminy E, magnezu, przeciwutleniaczy i błonnika. Zawierają również potas, białko, zdrowe tłuszcze i żelazo. Migdały są również dobrym źródłem wapnia.
  • Orzechy brazylijskie – mają wysoką zawartość selenu, miedzi, magnezu, żelaza i cynku. Orzechy brazylijskie są również dobrym źródłem białka i witaminy E. 
  • Nerkowce – mają wysoką zawartość miedzi, magnezu, żelaza, cynku i manganu. Są również dobrym źródłem białka i witaminy E.
  • Orzechy laskowe – mają wysoką zawartość witaminy E, magnezu, żelaza, cynku i selenu. Są również dobrym źródłem białka i błonnika. 
  • Orzechy makadamia – mają wysoką zawartość miedzi, magnezu, żelaza, manganu i cynku. Są również dobrym źródłem białka, błonnika i witaminy E.
  • Orzechy ziemne – mają wysoką zawartość miedzi, magnezu, manganu i żelaza. Są również dobrym źródłem białka, błonnika i zdrowych tłuszczów. 
  • Pekany – Pekany mają wysoką zawartość miedzi, magnezu, żelaza i cynku. Są również dobrym źródłem białka, błonnika i witaminy E. 
  • Pistacje – Pistacje mają wysoką zawartość miedzi, magnezu, żelaza i manganu. Są również dobrym źródłem białka, błonnika, witaminy E i witaminy B6.

Na co dobre są orzechy?

Nawet jeśli orzechy mają wysoką zawartość tłuszczu, w rzeczywistości wspierają zdrowie serca poprzez zmniejszenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Orzechy są również pełne błonnika, który może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi i zapobiec cukrzycy typu 2. Co więcej, są bogate w białko, żelazo i magnez i mogą pomóc w budowaniu mięśni i zwiększyć poziom energii. Ta zdrowa przekąska może również pomóc w zapobieganiu niektórym rodzajom raka, zwłaszcza nowotworom przewodu pokarmowego. Orzechy są dobrym źródłem witaminy E, która może zapobiegać chorobom degeneracyjnym, takim jak choroby serca i choroba Alzheimera. – Witamina E pomaga również zmniejszyć zmarszczki, spowalnia proces starzenia i chroni skórę przed uszkodzeniami słonecznymi. 

Ile orzechów dziennie należy spożywać?

Chociaż orzechy mają wiele zalet, ważne jest, aby upewnić się, że nie spożywasz ich zbyt wiele. Najlepiej trzymać się spożywania 1 garści orzechów dziennie. Jeśli pilnujesz swojej wagi, pamiętaj, że orzechy są wysokokaloryczne. Jeśli więc zjesz ich zbyt wiele, możesz przytyć. Przy zachowaniu umiaru, regularne spożywanie orzechów nie powoduje przyrostu wagi, a wnosi wiele dobrego do twojego organizmu.

Zostaw komentarz