Dieta paleo, inaczej zwana dietą paleolityczną, to sposób żywienia inspirowany dietą naszych praprzodków żyjących w czasach prehistorycznych. Dieta paleo ma niską zawartość rafinowanych cukrów, zbóż i przetworzonej żywności. Zamiast tego skupia się na chudych białkach, takich jak ryby, kurczak i jajka; dużej ilości nieskrobiowych warzyw; oraz naturalnych tłuszczach, takich jak oliwa z oliwek, olej z pestek winogron i awokado. Dieta paleo bazuje na naturalnych produktach oraz zakłada całkowitą rezygnację z przetworzonej żywności. Chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego rodzaju żywienia? Interesują cię jej zalety? Zachęcamy do zapoznania się z naszym artykułem.
Czym jest dieta paleo?
Dieta paleo polega na wyeliminowaniu z diety całego przetworzonego jedzenia. Zdaniem części badaczy nasi praprzodkowie cieszyli się znacznie lepszym zdrowiem niż współcześni ludzie. Rzadko cierpieli na choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzycę typu 2 czy nowotwory, co według naukowców wiązało się z ich dietą. W czasach prehistorycznych człowiek żywił się tym, co udało mu się upolować, złowić czy zerwać z drzewa.
Z czego składa się dieta paleo?
- jajka,
- orzechy, nasiona,
- owoce morza,
- oleje nierafinowane,
- mięso – kurczak, indyk, kaczka, gęś, królik, zając, baranina, konina, dziczyzna, zwłaszcza z chowu pastwiskowego,
- ryby – śledź, łosoś, sola, flądra, tuńczyk, sardynka, pstrąg, dorsz, halibut,
- owoce – jabłka, śliwki, limonki, cytryny, pomarańcze, banany, gruszki, brzoskwinie, ananasy, grejpfruty, jagody, owoce leśne,
- warzywa – marchew, pietruszka, seler, sałata, kalafior, brokuły, burak, bakłażan, jarmuż, szpinak, koper włoski.
- w ograniczonych ilościach można spożywać olej rzepakowy i kokosowy, miód, wino oraz kawę i herbatę.
Jakie zasady ma dieta paleo?
Wiemy już jakie pokarmy wchodzą w skład tego sposobu żywienia, warto więc dowiedzieć się też jakimi zasadami należy się kierować podczas ich przyrządzania. Głównymi zasadami są:
- wysoka zawartość białka i redukcja ilości węglowodanów,
- spożywanie dużych ilości chudego i nieprzetworzonego mięsa,
- owoce i warzywo jak główne źródło węglowodanów,
- rezygnacja z mięsnych produktów przetworzonych,
- unikanie zbożowych produktów przetworzonych, ziemniaków, nabiału oraz cukru rafinowanego i jego pochodnych.
Jakie są efekty stosowania diety paleo?
Dieta paleo ma wysoką zawartość białka i niską węglowodanów, co czyni ją skutecznym narzędziem do utraty wagi. Jadłospis tego typu zawiera dużo włóknistych warzyw, które sprzyjają dobremu trawieniu. Ta dieta jest bogata zarówno w naturalne tłuszcze, które pomagają utrzymać energię, jak i w witaminy i minerały, które wspierają zdrowy układ odpornościowy. Odżywianie paleo pozwala na regulację gospodarki lipidowej i insulinowej, ten model odżywiania może jednak przyczyniać się także do znacznego obciążenia nerek i zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej.
Dieta paleo – opinie
Dieta paleo należy do grupy diet eliminacyjnych, które nie są zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia. Proporcje makroskładników w diecie paleo poddane są dużej rozpiętości, przy czym białko zabezpiecza około 20-35% zapotrzebowania energetycznego, tłuszcze 30-45%, a węglowodany to 25-45% dobowego doboru kilokalorii.