Co to jest gluten oraz kiedy i dlaczego go unikać?

Michalina Jurkiewicz

Gluten jest białkiem występującym w wielu ziarnach, takich jak pszenica, żyto i jęczmień. U osób z zaburzeniami związanymi z glutenem lub wrażliwością, spożywanie glutenu wywołuje odpowiedź immunologiczną i produkcję przeciwciał, które atakują białko. Objawy nietolerancji glutenu obejmują nudności, wzdęcia, gazy i ból brzucha. Oto kilka informacji dotyczących tego białka, które mogą pomóc Ci zdecydować, czy jest ono dla Ciebie odpowiednie.

Co to jest gluten?

Jak już wiemy, jest to białko występujące w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia oraz w mniejszych ilościach w owsie, orkiszu, kamucie i sorgo. Gluten jest tym, co nadaje wypiekom ich strukturę, teksturę i elastyczność. Jest on również stosowany w wielu innych produktach, takich jak sos sojowy, niektóre rodzaje octu, piwo i inne napoje, niektóre rodzaje barwników, niektóre rodzaje kleju oraz niektóre rodzaje pestycydów.

W czym jest gluten?

Ziarna zawierające gluten są używane w wielu produktach spożywczych, w tym w chlebach i wypiekach, płatkach śniadaniowych, makaronach, sosie sojowym, occie słodowym, piwie, krakersach, ciastkach, cukierkach i deserach. Szczególnie ważne jest czytanie etykiet żywności podczas zakupów żywności bezglutenowej, ponieważ gluten może być ukryty w zaskakujących miejscach. Jest on często używany jako zagęszczacz lub emulgator w zupach, sosach sałatkowych i bulionach, a także w wielu przetworzonych produktach, takich jak kiełbaski, kiszona kapusta, imitacja owoców morza i imitacja kawałków bekonu. Należy również pamiętać, że niektóre pokarmy, które nie powinny zawierać glutenu, w rzeczywistości go zawierają. Należą do nich niektóre witaminy i suplementy, leki, balsamy do ust, cukierki, a nawet gumy do żucia.

Jak gluten wpływa na organizm?

Układ odpornościowy został zaprojektowany tak, aby reagować na szkodliwe substancje poprzez produkcję przeciwciał. Niestety w niektórych sytuacjach, układ odpornościowy również błędnie atakuje własne tkanki organizmu. Najczęstszą wrażliwością na gluten jest celiakia, choroba autoimmunologiczna, w której organizm uszkadza jelito cienkie, uniemożliwiając prawidłowe wchłanianie składników odżywczych. Większość osób, które mają celiakię, nie wie o tym, ponieważ objawy są często subtelne i mylone z innymi problemami zdrowotnymi. 

Czym zastąpić produkty zawierające gluten?

Osoby wrażliwe na gluten powinny unikać wszystkich pokarmów zawierających gluten, w tym żyta, jęczmienia i owsa. To samo dotyczy żywności wyprodukowanej z mąki. Aby zastąpić żywność, która zawiera gluten, użyj tych alternatyw: 

  • Orzechy i nasiona mogą być mielone na mąki – 
  • Skrobia z batatów lub ziemniaków może być również stosowana jako bezglutenowy zamiennik mąki – 
  • Guma ksantanowa i guma guar to popularne dodatki, które dodają strukturę do wypieków – 
  • Mąka kokosowa lub migdałowa może być używana zamiast mąki pszennej w wypiekach i innych przepisach – 
  • Mleko kokosowe lub sojowe może być używane jako alternatywa dla mleka mlecznego.-

Bezglutenowe produkty do pieczenia można znaleźć w Internecie oraz w niektórych supermarketach.

Dlaczego należy unikać glutenu?

Istnieje wiele negatywnych skutków spożywania glutenu, takie jak: wzdęcia, ból brzucha, gazy i nudności. Może on również powodować problemy autoimmunologiczne, nieszczelne jelita i uszkodzenia jelita cienkiego. 

Zostaw komentarz