Truskawki – właściwości i zalecane spożycie
Truskawki są bogatym źródłem witaminy C, manganu i potasu. Zawierają największe stężenie przeciwutleniaczy zwanych … Czytaj dalej
Jak kontrolować białko w diecie?
Nadmierne spożycie białka może mieć negatywne skutki, zwłaszcza na funkcję nerek, metabolizm kości i … Czytaj dalej
Czy orzechy są zdrowe?
Regularne jedzenie orzechów może być całkiem korzystne dla twojego zdrowia. Orzechy i oleje z … Czytaj dalej
Jakie właściwości ma burak?
Burak to czerwone, korzeniowe warzywo, które należy do tej samej rodziny co boćwina szwajcarska … Czytaj dalej
Jakie witaminy i wartości odżywcze ma pomarańcza?
Pomarańcze są doskonałym źródłem witaminy C, przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego. Są również dobrym źródłem … Czytaj dalej
Jakie są wartości odżywcze grzybów?
Grzyby są wszechstronnym i niedrogim źródłem białka. W zależności od odmiany grzyby składaja się … Czytaj dalej
Jakie wartości odżywcze ma soja?
Najczęściej spożywane są: żółta soja, zielona soja i czarna soja. Te rodzaje soi mają … Czytaj dalej
Jakie są podstawowe składniki odżywcze każdej diety?
Zdrowa dieta zawiera szereg składników odżywczych w kontrolowanych ilościach: węglowodany, tłuszcze, białka, witaminy, minerały … Czytaj dalej
Co to jest gluten oraz kiedy i dlaczego go unikać?
Gluten jest białkiem występującym w wielu ziarnach, takich jak pszenica, żyto i jęczmień. U … Czytaj dalej