Żurawina

Żurawina

Każdy na pewno słyszał, że żurawina jest zdrowa. Ale czy wiesz, że to jedna z najzdrowszych roślin na świecie? Medycyna ludowa od dawna korzystała z jej dobroczynnych właściwości w przypadku grypy lub anginy albo zwykłego przeziębienia. Żurawina okazywała się pomocna przy schorzeniach reumatycznych, w chorobach żołądka, a także w infekcjach dróg moczowych.

Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne żurawiny zostało udowodnione naukowo. Obecnie stosuje się tę roślinę w profilaktyce wielu chorób. Zawarte w niej flawonoidy wspomagają działanie układu krążenia, zapobiegają chorobom serca, nie dopuszczają do powstawania zakrzepów. Substancje, które wchodzą w skład tej niepozornej roślinki, skutecznie ograniczają działanie bakterii wywołujących m.in. wrzody żołądka, zapalenie pęcherza moczowego czy dziąseł. Żurawina znajduje też zastosowanie w profilaktyce i leczeniu kamicy nerkowej. Wszystko to sprawia, że na bazie żurawiny powstaje obecnie coraz więcej lekarstw. Jako przykład można podać Urinal czy Vitabutin.

Możliwości lecznicze żurawiny to jeszcze nie wszystkie jej zalety. Posiada ona także bogate właściwości odżywcze. Przede wszystkim zawiera witaminy: C, B1, B2, PP, prowitaminę A, błonnik oraz żelazo, potas, jod, wapń i magnez. Nic dziwnego, że już dawniej stosowano ją w leczeniu awitaminozy. Żurawina stanowi naturalne źródło takich substancji jak: wspomniane już flawonoidy, antyoksydanty, antocyjany, pektyny. Znajdziemy w niej również cenne kwasy np. chinowy, cytrynowy czy benzoesowy.

Niedawno pojawił się nowy program odchudzający – dieta OXY, którego podstawą jest żurawinowy koktajl. Jak widać,  już nawet dietetycy doceniają wspaniałe właściwości żurawiny.

Najbardziej wartościowe są oczywiście świeże owoce tej rośliny. Ich trwałość jest zadziwiająca – zalane zimną wodą mogą być przechowywane w stanie surowym nawet kilka miesięcy. Jeśli zostaną ususzone, nie stracą swych właściwości przez kilka lat. Do celów leczniczych zbiera się i suszy także liście tej rośliny. Można z nich przyrządzić napar, który działa odkażająco na drogi moczowe. Owoce żurawiny służą często do produkcji soków, nalewek, konfitur czy innych przetworów. Są bardzo przydatne w kuchni jako smaczny dodatek do potraw mięsnych, sosów, a także deserów.

Interesujący artykuł? Podziel się z innymi:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

O Stronie | Polityka Prywatności | Zasady Autorów | Warunki Użytkowania | Kontakt

© 2014-2017 Czas Diet. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie treści zabronione. | W oparciu o MyThemeShop.