Witamina E

Witamina E – witamina płodności

Pod nazwą witaminy E kryje się wiele związków o podobnej budowie chemicznej, które określane są jako tokoferole alfa, beta, gamma oraz delta. Najważniejszą rolę pełni w organizmie człowieka tokoferol alfa – wykazuje on najwyższą aktywność biologiczną. Witamina E jest zaliczana do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, co oznacza, że jej przyswajaniu przez organizm sprzyja obecność tłuszczu w pożywieniu.

Funkcje witaminy E w organizmie człowieka

  • jako główny przeciwutleniacz chroni organizm przed szkodliwym wpływem środowiska, zwalcza wolne rodniki;
  • chroni wrażliwe struktury, takie jak nienasycone kwasy tłuszczowe czy witamina A, przed agresywnymi produktami przemiany materii (ochrona przed utlenieniem);
  • zapobiega rozpadowi czerwonych krwinek, czyli erytrocytów (nie dopuszcza do hemolizy);
  • uczestniczy w dostarczaniu składników odżywczych do komórek;
  • chroni ściany naczyń krwionośnych, zapobiega ich uszkodzeniu;
  • chroni przed rozwojem miażdżycy, hamując utlenianie cholesterolu LDL;
  • zapobiega chorobom serca oraz rozwojowi nowotworów;
  • wzmacnia układ immunologiczny człowieka;
  • opóźnia procesy starzenia, stąd nazwa – witamina młodości;
  • wpływa na funkcjonowanie mózgu, pomaga zachować dobrą pamięć;
  • chroni oczy;
  • wraz z pierwiastkiem o nazwie selen zapobiega stłuszczeniu wątroby;
  • ma wpływ na wydzielanie insuliny;
  • uczestniczy w metabolizmie mięśni;
  • jest ważna dla sportowców, którzy dzięki niej mogą osiągać lepsze wyniki;
  • dzięki niej prawidłowo przebiega proces powstawania i dojrzewania plemników;
  • pomocna w leczeniu męskiej bezpłodności;
  • zapobiega poronieniom i przedwczesnym porodom.

Źródła pokarmowe witaminy E

  • oleje roślinne, np. słonecznikowy, kukurydziany, z nasion bawełny, oliwa z oliwek, oleje z kiełków zbóż, np. z kiełków pszenicy, kukurydzy;
  • kiełki zbóż, zwłaszcza pszenicy, oraz produkty zbożowe, takie jak np.: kasza jęczmienna, gryczana, płatki owsiane, mąka pełnoziarnista, otręby pszenne;
  • orzechy i nasiona, np.: siemię lniane, orzechy laskowe, migdały, pestki dyni, słonecznika, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, sezam;
  • tran, ryby i owoce morza;
  • masło, margaryna, majonez;
  • pełne mleko, śmietana, tłuste sery;
  • jajka, szczególnie żółtko;
  • wątroba;
  • warzywa, takie jak szparagi, kapusta (czerwona, włoska, biała), jarmuż, brukselka, dynia, zielony groszek, biała fasola, groch, kukurydza, soja, papryka, natka pietruszki, pomidory, szpinak, sałata, czosnek, brokuł, marchew;
  • owoce, np.: czarne jagody, jabłka, brzoskwinie, awokado, czarne porzeczki, mango, suszone śliwki.

Skutki niedoboru witaminy E

  • rozdrażnienie, pogorszenie koncentracji;
  • uszkodzenie nerwów;
  • niedokrwistość u niemowląt i dzieci;
  • zaburzenia pracy mięśni;
  • wzrost ryzyka wystąpienia chorób serca, niektórych nowotworów, udaru;
  • osłabienie wzroku, większe ryzyko pojawienia się zaćmy;
  • przedwczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran;
  • bezpłodność u mężczyzn;
  • zaburzenia w okresie ciąży u kobiet, poronienia.

Skutki przedawkowania witaminy E

  • bóle i zawroty głowy;
  • nudności;
  • spierzchnięte wargi;
  • słabsza krzepliwość krwi;
  • osłabienie mięśni;
  • zmęczenie;
  • zaburzenia widzenia;
  • uszkodzenie płodu u kobiet w ciąży.

Dzienne zapotrzebowanie

  • dla zdrowej, dorosłej osoby wynosi ono 12 mg (ekwiwalent tokoferolu alfa);
  • większe zapotrzebowanie na witaminę E mają m.in. osoby, które intensywnie ćwiczą, często się opalają, mieszkają w dużych miastach, oddychając mocno zanieczyszczonym powietrzem, lub też są narażone na promieniowanie X albo przyjmują preparaty żelaza.

Ważne informacje o witaminie E

  • dobrym źródłem witaminy E są te oleje, które zawierają jej czynną formę, czyli tokoferol alfa; bogaty w ten właśnie tokoferol jest m.in. olej z kiełków pszenicy oraz olej słonecznikowy; z kolei olej sojowy, mimo że ma dużo witaminy E, zawiera niewiele tokoferolu alfa;
  • wraz ze wzrostem spożycia nienasyconych kwasów tłuszczowych rośnie zapotrzebowanie na witaminę E, której zadaniem jest m.in. ochrona tych kwasów;
  • straty witaminy E są mniejsze, gdy olej roślinny przechowywany jest w butelce z ciemnego szkła.

 

Interesujący artykuł? Podziel się z innymi:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

O Stronie | Polityka Prywatności | Zasady Autorów | Warunki Użytkowania | Kontakt

© 2014-2017 Czas Diet. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie treści zabronione. | W oparciu o MyThemeShop.