Kapusta

Kapusta

Na pewno wielu z was nie domyśla się nawet, ile zwyczajne warzywo, jakim jest kapusta, może mieć zalet. Spróbujmy je pokrótce wymienić: kosztuje niewiele, łatwo ją kupić niezależnie od sezonu, jest bardzo smaczna pod każdą postacią, a do tego niesamowicie zdrowa. Jej lecznicze właściwości są tak wielkie, że pomaga na 1001 dolegliwości. Żadne inne warzywo nie ma takiej mocy leczenia. Ludzie odkryli ten fakt już przed tysiącami lat.

W starożytnym Rzymie kapusta była niezwykle cenionym środkiem leczniczym. Jej właściwości uznano za najbardziej sprzyjające zdrowiu, nie mogące nikomu zaszkodzić. Jak bardzo wierzono w leczniczą moc kapusty, świadczyć mogą słowa wypowiedziane przez rzymskiego lekarza, Markusa Katona, nad chorym niewolnikiem: „Jeśli kapusta mu nie pomoże, należy go zabić…”. Katon uważał, że „jeśli tli się u ciebie jakaś choroba, kapusta wyleczy wszystko”.

Sekret kapusty

Dzięki współcześnie przeprowadzanym badaniom potwierdzono w sposób naukowy prozdrowotne możliwości kapusty. Odkryto bogaty skład tego warzywa. Co zatem kryje we wnętrzu wcale „niepusta głowa” kapusty? Przede wszystkim witaminę C, K, a także mało znaną witaminę U, którą nazywa się przeciwwrzodową i znaleźć można jedynie w kapuście. Są tu również witaminy z grupy B, beta-karoten oraz kwas foliowy i witamina E. Kapusta to także skarbiec soli mineralnych takich jak: potas, magnez, wapń, żelazo, jod, cynk, krzem czy siarka.

Z kolei bardzo popularna w Polsce kiszona kapusta, dzięki procesowi fermentacji staje się jeszcze zdrowsza, ilość witamin w niej zawartych wzrasta. Spożycie zaledwie pięciu łyżek zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Ponadto w kiszonej kapuście znajdują się bardzo pożyteczne dla naszego przewodu pokarmowego bakterie fermentacji mlekowej oraz kwasy organiczne.

Kompresy ze świeżych liści

Od dawien dawna przy różnych dolegliwościach robiono chorym okłady ze świeżych liści kapusty. Rozbijano je, by puściły sok, często ogrzewano, a potem przykładano na rany, które nie chciały się goić, na czyraki, wysypki (np. w przebiegu ospy, różyczki czy półpaśca), odmrożone lub poparzone miejsca.

Kompresy okazywały się skutecznym środkiem przeciwzapalnym oraz przeciwbólowym. Leczono więc za ich pomocą przeróżne stany zapalne, przykładano na wszystkie bolące miejsca na ciele. Okłady łagodziły bóle brzucha, stawów, mięśni, a nawet zębów, uwalniały od migreny, bólów neuralgicznych i reumatycznych. Można i w dzisiejszych czasach spróbować tej metody, aby choć trochę ograniczyć ilość łykanych tabletek przeciwbólowych.

Sok z surowej kapusty

Jest skutecznym lekarstwem, które można samemu przygotować za pomocą sokowirówki lub wyciskarki czy też blendera. Sok z kapusty czyni cuda w przypadku wrzodów żołądka i dwunastnicy, przyspiesza ich gojenie, działa kojąco, uwalnia od zgagi. Pomaga też w stanach zapalnych jelit, wspiera wątrobę i jest dobrodziejem dla całego przewodu pokarmowego. Sok polecany jest także chorym na cukrzycę – korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi.

Picie zarówno świeżego, jak i kiszonego soku z kapusty niezwykle wzmacnia organizm, podnosi odporność, pomaga wyzdrowieć z grypy, anginy, a nawet z gruźlicy, leczy rozmaite infekcje, ale też anemię czy depresję. Gdy boli gardło, ulgę przyniesie płukanie go świeżym sokiem z dodatkiem miodu, złagodzi to stan zapalny.

Soku można użyć w chorobach skórnych, takich jak np. egzemy, liszaje, trądzik, opryszczka. Należy przemywać nim zmienione chorobowo miejsca.

Profilaktycznie

Warto włączyć na stałe kapustę do własnego jadłospisu i spożywać ją często pod różnymi postaciami. Czy to w formie surówki ze świeżej lub kiszonej kapusty, czy też soku, a może kapuśniaku lub jeszcze innego pomysłowego dania – warzywo przyniesie nam wiele korzyści zdrowotnych i pomoże odeprzeć choroby. Wzmacnia bowiem nasz układ odpornościowy, krwionośny i pokarmowy. Jest również skutecznym środkiem przeciwnowotworowym – zapobiega rozwojowi raka.

Kapusta na odchudzanie

Surowa i kiszona kapusta zaskakująco pomóc może jako środek odchudzający. Jej cechą jest bowiem niskokaloryczność oraz zawartość błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit. Musimy jedynie poszukać przepisów lekkostrawnych, nie zawierających tłustych dodatków typu boczek czy kiełbasa. Znaną dietą, która wykorzystuje walory kapusty, jest dieta kapuściana.

Niezwykle pomocna w odchudzaniu okazać się może zwłaszcza kiszona kapusta, ponieważ usprawnia trawienie, likwiduje zaparcia, pobudza przemianę materii oraz skutecznie oczyszcza organizm z toksycznych substancji. Stanowi nieocenioną pomoc w trosce o zdrowie oraz sylwetkę.

Interesujący artykuł? Podziel się z innymi:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone
Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

O Stronie | Polityka Prywatności | Zasady Autorów | Warunki Użytkowania | Kontakt

© 2014-2017 Czas Diet. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie treści zabronione. | W oparciu o MyThemeShop.