Dieta warzywno-owocowa

Dieta warzywno-owocowa

Dieta warzywno-owocowa opracowana została przez dr Ewę Dąbrowską, autorkę takich publikacji jak: Przywracać zdrowie żywieniem czy Ciało i ducha ratować żywieniem. Zaproponowana w nich kuracja należy do diet odtruwających organizm oraz wspomagających jego samoleczące mechanizmy. Dr Dąbrowska potwierdza, tak jak i wielu innych specjalistów od żywienia, że zdrowa dieta – składająca się z naturalnych i nieprzetworzonych produktów – może zostać z powodzeniem wykorzystana w leczeniu oraz profilaktyce wielu chorób współczesnej cywilizacji.

Jak działa dieta warzywno-owocowa?

Dieta autorstwa dr Ewy Dąbrowskiej jest rodzajem głodówki leczniczej. Dostarcza ona organizmowi niewielkiej ilości kalorii – maksymalnie 800 kcal dziennie, a więc jest to dieta bardzo restrykcyjna. Organizm pozbawiony białek, tłuszczu i węglowodanów w ilościach, do jakich był przyzwyczajony, zostaje zmuszony do korzystania z własnych zapasów, uruchamia więc mechanizm odżywiania wewnętrznego. Polega to na tym, że na niezbędną glukozę zamienione zostają obecne w organizmie złogi białkowe (martwe lub chore, uszkodzone komórki).

Kuracja, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na spożywaniu warzyw oraz owoców (tylko i wyłącznie). Zalecane są warzywa o niskiej zawartości skrobi oraz mało słodkie owoce. Produkty te spożywać możemy w postaci surowej, w formie świeżo wyciśniętych soków lub pomysłowych surówek. Przygotowywać można również zupy warzywne (bez dodatku tłuszczu), dania z warzyw duszonych lub pieczonych, z dodatkiem ziół. Nie należy jednak jeść potraw smażonych.

W czasie kuracji przyjmować należy odpowiednią ilość płynów – pić można wodę niegazowaną, wodę z sokiem z cytryny, herbatki ziołowe bądź owocowe, niesłodzone kompoty, wywary warzywne oraz wspomniane już soki z owoców i warzyw. Szczególnie polecane są soki z zielonych pędów takich roślin jak np. pietruszka, botwina, brokuł, szpinak, pokrzywa.

Dieta warzywno-owocowa, aby mogła przynieść oczekiwane rezultaty, powinna trwać co najmniej kilka dni; maksymalnie długość kuracji może obejmować sześć tygodni. Przedłużanie diety ponad ustalony czas skutkować może wyniszczeniem organizmu.

Wielką pomocą w detoksykacji jest aktywność fizyczna, dlatego ruch powinien towarzyszyć, oczywiście według możliwości, każdej osobie pragnącej pozbyć się toksyn.

Zalecane produkty

  • warzywa korzeniowe – buraki, pietruszka, marchewka, rzodkiew, seler;
  • kabaczek, dynia, ogórki (świeże oraz kiszone), pomidory, papryka, por, cebula, czosnek;
  • warzywa kapustne – różne odmiany kapusty, brokuł, kalafior, także kapusta kiszona;
  • różne rodzaje sałaty, szpinak, szczaw, botwinka;
  • seler naciowy, natka pietruszki, liście pokrzywy i mniszka lekarskiego, trawa z pszenicy, kiełki lucerny;
  • do przyprawiania potraw używać należy ziół;
  • sól – tylko w minimalnej ilości;
  • wskazane są owoce takie jak jabłko, grejpfrut lub cytryna;
  • w mniejszych ilościach spożywać można jagody.

Wyklucz z jadłospisu

  • produkty zbożowe takie jak pieczywo, makarony, kasze;
  • nabiał, jajka oraz mięso i ryby;
  • oleje roślinne, masło, majonez;
  • ziemniaki, rośliny strączkowe;
  • orzechy, słodkie owoce;
  • cukier;
  • napoje takie jak kawa, mocna, czarna herbata i oczywiście alkohol;
  • zabronione jest palenie papierosów – skoro pragniemy oczyścić nasz organizm, zatruwanie go przez nikotynę zniweczyłoby całą kurację.

Zalety diety warzywno-owocowej

  • dieta dostarcza organizmowi niezbędnych witamin, mikroelementów oraz błonnika;
  • ma właściwości oczyszczające, alkalizujące oraz uzdrawiające organizm – przywraca mu naturalną równowagę, wzmacnia odporność;
  • dieta warzywno-owocowa skutkuje wzrostem energii, poprawia psychofizyczną sprawność organizmu, dobrze wpływa na pamięć, zdolność kojarzenia;
  • jeśli ściśle przestrzega się diety, nie odczuwa się głodu, tym bardziej że dozwolonych warzyw oraz owoców możemy jeść, ile chcemy;
  • kuracja działa odmładzająco, wydłuża życie;
  • obniża ryzyko wystąpienia chorób takich jak np. nowotwory, osteoporoza;
  • dzięki diecie warzywno-owocowej poziom cukru oraz cholesterolu we krwi wraca do normy, podobnie wartość ciśnienia tętniczego;
  • kuracja pozwala na pozbycie się nadwagi;
  • dieta pomogła w powrocie do zdrowia wielu osobom, którym medycyna konwencjonalna nie potrafiła pomóc, mimo intensywnej kuracji farmakologicznej;
  • kuracja warzywno-owocowa okazała się skuteczna w leczeniu schorzeń neurologicznych oraz endokrynologicznych, pomogła osobom, których choroby wiązały się z osłabioną odpornością lub nietolerancją pokarmową.

Wady diety warzywno-owocowej

  • większa niż dotychczas ilość surowych warzyw i owoców w diecie może początkowo skutkować bólami brzucha i wzdęciami; można wtedy przejść na wersję sokową lub gotowaną diety;
  • w pierwszych dniach kuracji odczuwać można bóle głowy i czuć się słabiej, pojawić się mogą nudności, a nawet wymioty, biegunka, gorączka – powodem tego są uwalniające się toksyny; na szczęście objawy te mijają po kilku dniach;
  • szczególnie uważać muszą osoby zażywające lekarstwa, gdyż w wyniku kuracji warzywno-owocowej nasilić się mogą skutki uboczne leków;
  • stosowanie diety na własną rękę podczas choroby jest niebezpieczne – tak jak w przypadku innych diet należy koniecznie poradzić się lekarza; może zaistnieć potrzeba wykluczenia niektórych pokarmów z jadłospisu diety.

Dla kogo?

Dieta warzywno-owocowa jest przeznaczona dla wszystkich, ponieważ organizm każdego z nas potrzebuje co jakiś czas oczyszczenia i regeneracji. Najlepiej jednak nie przystępować do kuracji bez konsultacji lekarskiej, zwłaszcza gdy planujemy pozostawać na diecie przez kilka tygodni.

W przypadku osób chorych, przyjmujących leki, przeprowadzanie diety pod czujnym okiem lekarza jest bezwzględnie konieczne. Najprawdopodobniej zaistnieje potrzeba modyfikacji zażywanych dawek leków. Dotyczy to m.in. chorych na cukrzycę, na nadciśnienie tętnicze czy osób przyjmujących środki na spadek cholesterolu.

Przeciwwskazaniem do stosowania diety warzywno-owocowej są następujące czynniki:

  • zaawansowane stadium choroby nowotworowej;
  • poważna niewydolność narządów wewnętrznych;
  • nadczynność tarczycy;
  • ciężka depresja;
  • choroba Addisona;
  • stres spowodowany lękiem przed dietą;
  • okres ciąży i laktacji;
  • bardzo młody wiek, okres dojrzewania.

Co dalej?

Przeprowadzenie kuracji warzywno-owocowej to zaledwie pierwszy etap drogi. Aby cieszyć się długo dobrym zdrowiem, należy na stałe wyeliminować z jadłospisu produkty rafinowane (przetworzone) na rzecz naturalnych, takich jak warzywa i owoce, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, pełne ziarna zbóż. Dr Ewa Dąbrowska zaleca spożywanie ryb dwa razy w tygodniu, natomiast tylko raz – mięsa (drobiowego). Zdrowa dieta połączona z aktywnością fizyczną oraz powtarzaniem co pewien czas kuracji warzywno-owocowej to sekret dobrego samopoczucia i długiego życia.

Interesujący artykuł? Podziel się z innymi:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

O Stronie | Polityka Prywatności | Zasady Autorów | Warunki Użytkowania | Kontakt

© 2014-2017 Czas Diet. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie treści zabronione. | W oparciu o MyThemeShop.