Cebula

Cebula

Cebula jest na świecie bardzo popularnym warzywem. Pochodzi z Azji, ale obecnie uprawiana jest na wszystkich kontynentach. Większość ludzi docenia jej wartości odżywcze i walory kulinarne, dzięki czemu jest częstym dodatkiem do rozmaitych potraw w wielu kuchniach świata. Przede wszystkim jednak cebula posiada znakomite właściwości lecznicze, które dostrzeżono i wykorzystywano już w czasach starożytnych. Medycyna ludowa doceniła  cebulę za jej działanie bakteriobójcze, antywirusowe oraz wzmacniające odporność. Od dawien dawna polecano więc tę roślinę jako skuteczny środek przeciw przeziębieniom i grypie.

Bardzo popularnym, domowym lekiem na kaszel czy katar jest syrop z cebuli, który każdy z nas może z łatwością przygotować. Wystarczy drobno pokroić cebulę, zasypać ją cukrem, a następnie odstawić na kilka godzin (w przykrytym naczyniu) w jakieś ciepłe miejsce, aby puściła sok. Potem tylko trzeba przecedzić i syrop gotowy. Należy go pić po jednej łyżce, 3-4 razy dziennie. W przypadku kataru pomóc może przyłożenie do dziurek od nosa wacika umoczonego w syropie.  Zatkany nos odkaża również wąchanie samej surowej cebuli.

Tradycyjny syrop możemy także przyrządzić, zastępując cukier miodem. Do przygotowania takiej  wersji  cebulowego specyfiku potrzebujemy jedną dużą cebulę, pół cytryny oraz 5 łyżek miodu. Posiekaną cebulę zalewamy w tym przypadku sokiem z cytryny połączonym z miodem. Warto dodać, że syrop z cebuli cieszy się zaufaniem wielu mam i podawany jest nawet małym dzieciom, aby złagodzić objawy przeziębienia lub po prostu wzmocnić ich odporność w okresie jesienno-zimowym.

Sekretem skuteczności cebuli jest oczywiście jej bogaty skład. W cebulowych warstwach kryje się wiele witamin, przede wszystkim witamina C, a także A, B1, B2, B6, E, PP. Są tu również obecne cenne składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, cynk, wapń, magnez, selen, żelazo, jod, chrom. Swe bakteriobójcze właściwości cebula zawdzięcza substancjom zwanym fitoncydami.

Jedną z wielu zalet cebuli jest jej pozytywny wpływ na układ krążenia. Zawarte w warzywie flawonoidy (szczególnie kwercetyna) zapobiegają miażdżycy, działają przeciwzakrzepowo, obniżają ryzyko zawału serca. Bardzo dobrze wpływają na naczynia krwionośne, poprawiając ich elastyczność oraz szczelność, obniżając ciśnienie krwi.

Regularne spożywanie cebuli (zwłaszcza na surowo) powoduje obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Wpływa też pozytywnie na poziom glukozy we krwi, dlatego cebula polecana jest osobom chorym na cukrzycę. Okazuje się też pomocna w leczeniu chorób układu moczowego, zalecana jest osobom cierpiącym na reumatyzm czy artretyzm.

Cebula pomaga w leczeniu infekcji skórnych, czyraków, ropni, trądziku różowatego. Skutecznie działa jako środek oczyszczający i leczący rany, także te powstałe w wyniku poparzenia. Jak każdy zapewne wie – cebula pomaga też uśmierzyć ból po użądleniu przez osy czy pszczoły, złagodzić skutki ukąszenia przez komary i meszki.

Warto włączyć cebulę do codziennej diety – przyniesie to naszemu organizmowi ogromne korzyści. Wzmocni jego odporność, uzupełni niedobory wielu witamin i minerałów, pomoże zapobiec licznym chorobom, nawet tak poważnym jak nowotwory. Spożywanie cebuli wpłynie także korzystnie na nasz wygląd – wygładzi cerę, wzmocni włosy i paznokcie.

Interesujący artykuł? Podziel się z innymi:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

O Stronie | Polityka Prywatności | Zasady Autorów | Warunki Użytkowania | Kontakt

© 2014-2017 Czas Diet. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie treści zabronione. | W oparciu o MyThemeShop.